Teckning och råpunk på Fringen 2021

Foto: Milica Denkovic

Internationella kulturfestivalen Tranås at the Fringe 2021 har just gått av stapeln. I år förlagd i andra halvan av oktober. Jag var inbjuden att delta, och spenderade tre dagar med att ”teckna hellre än bra” vid ett bord i Kultiveras lokaler och på Restaurang Ban Thai där olika event hölls. I teckningsväg blev det en del trams och kladd, men även några skisser som eventuellt får äran att tuschas vad det lider.

Femfaldige världsmästaren i speedway, Ove Fundins resväska.

Naturligtvis fick jag även mig en massa poesi, konst och samtal till livs dessa dagar. Stack ut tycker jag att poeten Jesper Lundby gjorde, med scennärvaro och slagkraftig poesi. Fristadsförfattaren Ali Thareb likaså, och inte minst Milica Denkovics fantastiska utställning ”The shapes of the books” på Eriksbergs museum (pågår till 22 november).

Onsdagen var dock höjdpunkten; en enda lång excess på tema punk. Arne Wickander presenterade, och läste stycken ur, sin senaste bok Den tionde punkaren. Jonas Ellerström samtalade om punkscenen då och nu med Magnus Grehn, och Peter Andersson höll ett lysande föredrag om svensk råpunk. På kvällen var det livemusik på Plan B, med poeten Joakim Becker & Bandet, med poesipunkbandet Unbearable Error, och inte minst en unik spelning med Tranås hardcore-stoltheter 16 blåsare utan hjärna, som gjorde sin första spelning på 17 år!

Magnus Grehn i fronten av 16 blåsare utan hjärna.

Allt som allt en supertrevlig vistelse. Som det alltid är på Fringen. Kvar lämnade jag en mapp med de skisser jag kläckte ur mig, och vem vet, kanske jag får chansen att fylla på den nästa år.