Piraten i Tranås

Utkast. Storgatan 25 där Piraten hade sitt advokatkontor.

Fritiof Nilsson Piraten tillbringade typ ett decennium i Tranås med avstamp i början av 20-talet, arbetande som advokat.  Och naturligtvis författande samtidigt (Bombi Bitt, anyone?). Och dragandes rövarhistorier och lyftandes ett glas eller två.

Piratens tid i Tranås kommer våren 2021 (då det är 100 år sedan han lufsade in i den norra småländska metropolen) att uppmärksammas med en bok om hans tid i staden. Som vanligt när det gäller kulturgärningar av detta slag är det Kultivera samt Litteraturcentrum >kvu som tagit initiativet. Det lär bli en samling essäer, överdrifter, historik, anekdoter, vita lögner och beska sanningar.  Eller nåt åt det hållet.

Skräckslagen, men samtidigt oerhört smickrad, har jag fått i uppdrag att till boken teckna några av byggnaderna/platserna som var väsentliga för Piraten under hans tid i Tranås. Så, Jävla. Pepp.