Fucking fika osv

Fucking fika – så träffande inleds, upprepas, och beskrivs intrycken av ”det svenska” i Moheb Solimans dikt ”Till” i just släppta tvåspråkiga antologin Mellan Någonstans och Ingenstans/Between Somewhere and Nowhere. (Red. Dominic Williams). Jag är stolt och tacksam att få medverka mellan samma pärmar, med mina egna intryck av staden Tranås och dess invånare/byggnader/mentalitet. Den 19:e oktober hölls ett boksläpp på bästa stället Ban Thai i Tranås. Tyvärr kunde jag inte närvara, och om jag närvarat hade det inte varit för bara fucking fika i första hand…

När jag var inviterad som residensförfattare i Tranås under tre veckor 2016 så hade jag skrivkramp och fet social ångest över att försätta mig i ett sammanhang med en massa främmande författare/konstnärer. Vad som efter ett tag fick min kreativitet att någorlunda klicka igen var att börja teckna istället för att skriva (och att hänga en sväng med finaste Anthony Jones). Jag gav mig ut och skissade platser/byggnader i staden som jag av olika anledningar fann väsentliga. När bilderna väl var på plats krävde de ord. Så det blev några rader till varje bild jag tecknat. Det utmynnade sedermera i en begränsad upplaga av häftat Tranås 7+7, med teckningar och dikter baserade på min vistelse i Tranås. Det vara en av de mest förlösande perioder jag varit med om. Och den känslan är nu alltså förevigad i en antologi. Fint som snus.